kalasz co to za auto?
Maty wygłuszające do drzwi
Zwiń
X
-
Subaru, chyba mocno przesadzasz z tym basem w SI (jak ja dam po gałce, to nawet na nogawce od spodni letnich czuje że "fruwa").Wiadomo, że nie jest to profi tak jak głośnik z dobrej półki i wytłumienie dobrymi matami,ale jak na serię gra godziwie i bas słychać. 4x gwizdek i 4x 16,5 w serii robią robotę w miarę dobrą. Ja na gwarancji miałem jeszcze wymieniane głośniki, bo się wysrałyod tamtego momentu gra dobrze. W OI to nie ma basu w serii, o SI tego powiedzieć nie można, o OII się nie wypowiadam, bo nie słyszałem.
Może poniekąd to również kwestia tego co masz podłączone - jednostki sterującej. Ja mam ori Mfd Navi Skody z mp3 na kablu aux, kolega w SI ma ori Symphony i też dobrze to gra u niego, ale jakość dźwięku ogólnie i basu tym samym jest faktycznie nieco gorsza niż u mnie.
Komentarz
-
-
sew1981, Mam radio 2DIN z niższej półki.
Zastanawiam się czy to nie jest też wina zestrojenia
procesora. Albo subwoofer gra na tyle nisko, że głośniki w drzwiach grają trochę kulawo jeśli chodzi o niskie tony. Najpierw wytłumię drzwi, a później wezmę się za strojenie.
Narazie jestem na etapie zabudowy tweeterów w obudowy lusterek, choć trochę brak czasu...
Komentarz
-
-
sew1981, Wczoraj jeszcze raz grzebałem w ustawieniach, ale samego radia. w instrukcji procesora, napisane było aby radio ustawić na zero, tzn żadnego podbicia, zwiększania tonów wysokich czy coś. Wszystko robić przez procesor, nawet głośność.
I to było powodem kulawego brzmienia. Nawet sub grał jakoś tak cienko, niby walił, ale soczystego basu nie było wcale. Teraz jak podgłośnię to aż wszystko się trzęsie przy maksymalnych ustawieniach
Jedyny problem to strzelanie z tweeterów przy większej głośności (nawet nie musi być aż tak bardzo głośno) ale jak ustaliłem jest to spowodowane zwrotnicą, a właściwie jej brakiem i wstawieniem zbyt słabego kondensatorka.
Na przód będą montowane nowe głośniki ze zwrotnicami, a z tyłu spróbuję wymienić kondensator. Jeśli to nie pomoże, to szarpnę się na zwrotnice.
Czy jeśli wstawię zwrotnice na tył, to te kondensatorki tak czy siak muszę usunąć z tweeterów?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Subarusew1981, Wczoraj jeszcze raz grzebałem w ustawieniach, ale samego radia. w instrukcji procesora, napisane było aby radio ustawić na zero, tzn żadnego podbicia, zwiększania tonów wysokich czy coś. Wszystko robić przez procesor, nawet głośność.
I to było powodem kulawego brzmienia. Nawet sub grał jakoś tak cienko, niby walił, ale soczystego basu nie było wcale. Teraz jak podgłośnię to aż wszystko się trzęsie przy maksymalnych ustawieniach
Jedyny problem to strzelanie z tweeterów przy większej głośności (nawet nie musi być aż tak bardzo głośno) ale jak ustaliłem jest to spowodowane zwrotnicą, a właściwie jej brakiem i wstawieniem zbyt słabego kondensatorka.
Na przód będą montowane nowe głośniki ze zwrotnicami, a z tyłu spróbuję wymienić kondensator. Jeśli to nie pomoże, to szarpnę się na zwrotnice.
Czy jeśli wstawię zwrotnice na tył, to te kondensatorki tak czy siak muszę usunąć z tweeterów?
Jak będą zwrotnice, to kondensatory usuwasz, te co masz terazRadio: C90r+XDP210EQ
Kable:Opt,Skyline,50 mm
Wzm:XES M1+FP 1.800
Glosniki: SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante
Komentarz
-
-
Przymierzam sie do wyciszenia auta. Latwo zauwazyc ze ogolnie polecane maty wygluszajace sa cho...nie drogie...
Znalazlem jakies maty APP np. cos takiego
Stosowal ktos takie maty ?
Zauwazylem ze do wyciszania drzwi instaluje sie extra dystanse. Czy oklejenie oryginalnych plastikowych mata nie wystarcza ??Sprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył
Jeżdżę w blasku
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...339092#1339092
Komentarz
-
-
zsolpyw, wystarczaly jak nie bylo nic lepszego na rynku (w ludzkiej cenie), obecnie jako minimum traktuj maty STP;
oklejony plastik to nadal gowniany plastik - panele z MDF'u nie kosztuja fortuny, a są warte zainwestowanych w nie pieniedzyWith age comes wisdom, but sometimes age comes alone
Komentarz
-
-
Dokładnie ...
Pierścionki plastikowe trzeba po prostu wyrzucić. Panele z MDF są tanie i nie ma sensu zostawiać fabrycznego mocowania które jest po prostu straszne.
Trzeba pamietać o dobrym uszczelnieniu panela w O1 bo jeśli tego nie zrobisz to częstym przypadkiem jest przeciekanie wody do wnętrza auta. Druga sprawa to zabezpieczenie paneli mdf przed wodą. Trzeba parę razy panel wymalować lakierem. Bez tego zabezpieczenia panel spuchnie. Zdarzały się przypadki że panel który nasiąka wodą niszczy głośnik doprowadzając nawet do pęknięcia kosza głośnika (aluminiowego)[center:f683551993]>>- CAR AUDIO SYSTEM -<<
****** > www.audiocar.pl < ******
Wyprzedaż Sprzętu Car Audio po cenach HURTOWYCH - Zainteresowani - Pytać ;] [/center:f683551993]
Komentarz
-
-
Uszczelnienie panela trzeba zrobic pomiędzy wytłumioną blachą a panelem. Jeśli tego nie zrobi się dokładnie - woda będzie wypływać pomiędzy panelem a blachą i spływać do środka samochodu. Wielokrotnie poprawiałem ten błąd po szybkich montażach.[center:f683551993]>>- CAR AUDIO SYSTEM -<<
Wyprzedaż Sprzętu Car Audio po cenach HURTOWYCH - Zainteresowani - Pytać ;] [/center:f683551993]
Komentarz
-
-
Nad głośnikiem robi się daszek przeciwdeszczowy ... To następna sprawa którą trzeba zrobić.[center:f683551993]>>- CAR AUDIO SYSTEM -<<
Komentarz
-
-
Subaru, IMO seryjne głośniki są płytsze dlatego pewnie nie wchodzą tak głęboko w drzwi. Miałem w poprzednim aucie robione "car audio" w "profi firmie" która nie zrobiła takiego daszka, i później jak rozbierałem tapicerkę i wyciągałem te głośniki to były pordzewiałe na magnesach
Nie mówię już, że dystanse wpakowali plastikowe :shock:
Komentarz
-
-
Normalnie - z maty tłumiącej ...
[ Dodano: Pią 15 Cze, 12 11:38 ]
Dejwid - no nie ładnie z tymi pierścieniami plastikowymi. Uszczelnienia do tapicerki również nie widzę.
Troche lypa ...[center:f683551993]>>- CAR AUDIO SYSTEM -<<
Komentarz
-
-
CASKP, dobrze że to poprzednie auto. Teraz wiem co nie co na ten temat
Tylko dziwne się że firma, która zajmuje się tylko Car Audio odstawiła taką fuszerkę :shock:
Dla mnie było to dziwne że drzwi po wyciszeniu, było słychać trzaski, prawdopodobnie od nie zabezpieczonych przewodów i tych dystansów.
Nie dali też żadnej pianki pod tapicerkę typu GMS itp. Po prostu Lipa :evil:
Komentarz
-
-
Cóż robisz ... Ale dobrze że teraz wiesz o co biega więc już nie problem[center:f683551993]>>- CAR AUDIO SYSTEM -<<
Komentarz
-
-
Panowie przymierzam się do wyciszenia auta. Nie chce zmieniać głośników. Myślałem o
-STP silver ewentualnie gold ale czy warto ?
- gąbka STP na wewnętrzna część boczków.
-MDF pod głośniczki
Teraz moje pytanie ile mam tego kupić? Lepiej mniejsze kawałki czy większe? Na 4 drzwi i podłogę bagażnika (kombi)?Genialna furka => http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=876165#876165
Najnowsza zabawka http://zulpanter.blogspot.com -> serdecznie zapraszamy
Komentarz
-
-
Różnica pomiędzy silver a gold jest niewielka w cenie więc definitywnie warto . Poza tym można zrobić lekki upuścik i będzie ok.
Gąbkę stp na boczek jest ok - ale lepiej nakleić na blachę technologiczną na już położoną matę :
MDF - sprawa podstawowa ...
Jeśli chodzi o zakup - wal na pw - powiem ci co i jak w jakich wymiarach[center:f683551993]>>- CAR AUDIO SYSTEM -<<
Komentarz
-
Komentarz